طرز تهیه نان بدون خمیر مایه چگونه است؟

طرز تهیه نان بدون خمیر مایه چگونه است؟

اگر خمیر مایه در دسترسان نیست، و دوست دارید نان بدون خمیر مایه درست کنید. می توانید از چند جایگزین خمیر مایه استفاده کنید. 

جایگزین‌های خمیر مایه برای پخت نان بدون خمیر مایه

۱- خمیر ترش نانوایی 

برای تهیه نان بدون خمیر مایه از خمیر مایه موجود در خمیر نان استفاده کنید.

یک تیکه خمیر نانوایی مانند خمیر نان بربری یا نان سنگگ را در یک ظرف قرار دهید، روی آن را با نایلون بپوشانید و در یک جای گرم قرار دهید تا یک الی دو ساعت بماند، پف کند و پر از حباب شود و بوی ترش شدگی بدهد.

این خمیر ترش الان پر از مخمر است آن را در کمی آب گرم (آب گرم نه داغ) حل کنید و آرد را با آن قاطی کنید. خمیر را آماده کنید، روی خمیر را بپوشانید و آن در یک جای گرم قرار دهید تا ۲ الی ۳ ساعت ورآید.

خمیر ترش که درست کردید اگر زیاد آمد در یک پلاستیک قرار دهید، در یخچال بگذارید و دوباره برای روزهای آتی تا ۱۰ الی ۱۵ روز قابل استفاده است.

۲- نان تست و آرد

در این روش هم از مخمر موجود در نان بعنوان جایگزین خمیر مایه استفاده می کنیم. برای پخت نان و دیگر شیرینی ها با این روش به مواد زیر نیاز دارید:

  • ۲ عدد نان تست
  • یک فنجان آرد
  • کمی آب گرم

نان تست را خرد کنید و با آرد مخلوط کنید کم کم به آن آب گرم اضافه کنید و ورز دهید تا تبدیل به خمیر شود.این خمیر را در یک ظرف قرار دهید و روی آن را بپوشانید ۴ ساعت در دمای محیط و جای گرم، مانند کنار شوفاژ قرار دهید.

بعد از ۴ ساعت مخمر های داخل نان تست فعال می شوند و تیکه خمیر تبدیل به یک مخمر می شود.

هر ۵۰ گرم از این خمیر را می توانید با ۱۰۰ گرم آرد دیگر مخلوط کنید و با آب گرم از آن ها خمیر درست کنید. خمیر را در یک ظرف قرار دهید روی آن را بپوشانید تا ۲ الی ۳ ساعت ور بیاید.

راهنمای خرید بهترین هود ایرانی

چطور از جوش شیرین برای پخت نان بدون خمیر مایه استفاده کنیم؟

۱- برای هر ۱۲۰ گرم آرد به نصف قاشق چای خوری جوش شیرین نیاز دارید. اگر از آرد سبوس دار استفاده می کنید برای هر۱۲۰ گرم آرد کمی بیشتر از جوش شیرین استفاده کنید، یعنی: نصف قاشق چای خوری و یک هشتم قاشق چای خوری به جوش شیرین نیاز دارید.

۲- هر مقدار جوش شیرین برداشتید به همان اندازه از آبلیو یا سرکه استفاده کنید. مواد را باهم قاطی کنید و با خمیر نان قاطی کنید و خمیر را ورز دهید.

نان هایی که با جوش شیرین درست می‌شوند، رنگ سفیدتری دارند و بیشتر پفکی می‌شوند. اما برای جایگزین کردن جوش شیرین با خمیر مایه حتماً به یک اسید مثلاً سرکه یا آبلیمو به همان اندازه که جوش شیرین اضافه کردید، نیاز دارید.

توجه: نان با جوش شیرین نیاز به استراحت ندارد و بعد از مخلوط کردن با خمیر باید سریع خمیر را برای پخت در قالب بریزید تا به خوبی عمل کند.

۴- بیکینگ پودر بعنوان جایگزین خمیر مایه

یکی دیگر از مواد که می‌تواند جایگزین خمیر مایه باشد، بیکینگ پودر است. از بیکینگ پودر می‌توانید بعنوان جایگزین خمیر مایه در پخت نان های معمولی، خمیر پیتزا، پیراشکی، کلوچه و کیک استفاده کنید.

برای پخت نان بدون خمیرمایه با استفاده از بیکینگ پودر به روش زیر عمل کنید:

۱- نصف مقداری مورد نیاز خمیر مایه بیکینگ پودر بردارید. برای مثال اگر ۷ گرم خمیر مایه نیاز دارید، باید ۳.۵ گرم بیکنگ پور استفاده کنید.

 تقریباً برای هر لیوان آرد یک قاشق چای خوری بیکینگ پودر نیاز است. توجه کنید که نباید بیکینگ پودر زیاد اضافه کنید، وگرنه ممکن است نان کمی طعم تلخی بگیرد.

۲- به هر میزان که بیکینگ پودر اضافه کردید، به همان میزان هم از آبلیمو یا سرکه استفاده کنید.

۳- آبلیمو و بیکینگ پودر را باهم مخلوط کنید و به آرد اضافه کنید و آرد را با آب گرم یا شیر گرم با توجه به دستور نان یا پیراشکی که دارید، خمیر کنید.

۵- استفاده از سفیده تخم مرغ در تهیه نان بدون خمیر مایه:

سفید تخم مرغ زده شده هوا را به دام می‌اندازد و برای پخت پنکیک یا کلوچه میتوان بجای خمیر مایه از آن استفاده کنید.

سفیده تخم مرغ را با همزن ۵ دقیقه آنقدر بزنید تا سفید رنگ شود و با برعکس کردن ظرف نریزد بعد که آرد را خمیر کردید و ورز دادید آن را به خمیر اضافه کنید، کمی خمیر را بهم بزنید و بعد سریع خمیر را برای پخت، در فر یا قابلمه قرار دهید.

توجه: پفی که سفیده در خمیر ایجاد می کند به اندازه دیگر جایگزین های خمیر مایه نیست.

  • زرده و سفید تخم مرغ را کاملاً جدا کنید. می‌توانید زرده را به خمیر اضافه کنید.
  • سفید را در یک ظرف خشک و تمیز با همزن در یک جهت بزنید تا کاملاً پف کند.
  • کمی شکر در حد یک قاشق غذاخوری یا مرباخوری برای هر سفیده شکر به سفیده اضافه کنید تا پف آن تثبیت شود.
  • سفیده را با خمیر مخلوط کنید، کمی خمیر را ورز دهید و سریع داخل قالب بریزید.

۶- خمیر مایه خانگی

برای پخت نان بدون خمیر مایه خودتان می توانید در خانه خمیر مایه درست کنید.

مواد لازم برای تهیه خمیر مایه خانگی

  • ۱ فنجان آرد (فرق نمی کند آرد سبوس دار باشد یا بدون سبوس)
  • ۲ قاشق غذاخوری شکر
  • ۱ قاشق غذاخوری عسل
  • ۳ قاشق غذاخوری ماست
  • حدود یک فنجان آب گرم

شکر و عسل را در آب گرم بریزید و بهم بزنید تا در آب گرم حل شوند. آب را روی آرد بریزید تا یک خمیر شل بدست بباید. بعد از آن ۳ قاشق غذاخوری ماست به آن ها اضافه کنید و خوب بهم بزنید.

آن را در یک ظرف در دار بریزید و در ظرف را ببندید. در دمای محیط و در جای گرم ۱۶ الی ۱۸ ساعت قرار دهید. بعد از ۱۶ ساعت خواهی دید روی آن پر از حباب شده است.

اکنون خمیر مایه خانگی ما آمادست و برای پحت انواع نان، کوکی، کلوچه، بیسکویت و … قابل استفاده است.

برای هر ۱۲۰ گرم آرد (یک فنجان آرد)، تقریباً به ۴ قاشق غذاخوری از این خمیر مایه نیاز دارید.

این خمیر مایه خانگی برای ۳ تا ۴ روز در یخچال قابل نگهداری است.

توجه: برای درست کردن نان باگت تنها جایگزین خمیر مایه برای آن روش یک یا دو است. روش های دیگر یعنی بیکینگ پودر، جوش شیرین و سفیده تخم مرغ را نمی‌توان برای پخت نان باگت بدون خمیرمایه استفاده کرد؛ چون این مواد نمی‌تواند به حد مخمر تولید گاز کند.

برای اطلاع از جدیدترین محصولات داتیس از نمایشگاه داتیس دیدن نمائید

به اشتراک گذاری مطلب

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email