چیدمان استاندارد آشپزخانه

دکوراسیون آشپزخانه استاندارد، چگونه است؟

دکوراسیون آشپزخانه یکی از مهم‌ترین بخش‌های طراحی داخلی هر خانه‌ای به شمار می‌آید، به همین خاطر آشپزخانه را قلب تپنده‌ی خانه نامیده‌اند. در خانه های ایرانی معمولا آشپزخانه‌ها کوچک‌تر از سایر مکان‌ها انتخاب می‌شوند.

متداول‌ترین و سنتی‌ترین نوع چیدمان آشپرخانه که در سراسر دنیا بسیار رواج دارد، مربوط به مثلث کار آشپزخانه است. منظور از مثلث کار همان سه هدف اصلی آشپزخانه یعنی پخت‌وپز، شست‌وشو و نگهداری مواد غذایی است. یعنی شما باید گاز، سینک ظرفشویی و یخچال را به گونه‌ای بچینید که تشکیل یک مثلث دهند. در طراحی این مثلث به فاصله‌ی میان اجاق گاز با سینک و یخچال باید توجه ویژه‌ای شود چرا که گرمای اجاق گاز و لکه‌های چربی آن می‌تواند بر عملکرد یخچال و ظروف شسته‌شده‌ی شما تاثیر زیادی داشته باشد.

مثلث طلایی در دکوراسیون آشپزخانه

یکی از گزینه‌های مهم در دکوراسیون آشپزخانه استاندارد، توجه ویژه به مثلثی موسوم به مثلث طلایی است که اهمیت زیادی دارد. این مثلث در واقع بین یخچال فریزر، سینک آشپزخانه و اجاق گاز به دست می‌آید؛ به این صورت که در هر گوشه از مثلث طلایی یخچال، اجاق گاز و سینک قرار می‌گیرد.

البته چیدمان در این بخش نیز استانداردهای خودش را دارد. به عنوان مثال بهترین محل قرارگیری یخچال فریزر نزدیک به ورودی آشپزخانه است و محل قرارگیری اجاق گاز باید در فضای آشپزی و نزدیک محل غذاخوری باشد. در نهایت با قرارگیری این دو وسیله در محل خود می‌توان مکان سینک را نیز در ضلع سوم این مثلث و در فضای کاربردی میان یخچال و اجاق گاز تعیین کرد.

البته ناگفته نماند در آشپزخانه‌های امروزی به ویژه آشپزخانه های کوچک شاید رعایت اصل مثلث طلایی خیلی هم ساده و باب میل ما نباشد.

اما باید توجه داشته باشیم که به عنوان مثال یخچال فریزر نباید در نزدیکی اجاق گاز یا محل قرارگیری سینک باشد؛ چرا که رطوبت و گرما روی یخچال تاثیر منفی خواهد داشت. اما اگر واقعا چاره‌ای نبود در نظر داشته باشید که حداقل یک متر فاصله میان یخچال فریزر و اجاق گاز یا سینک را رعایت کنید.

موضوع مهم دیگر این است که با وجود رعایت فاصله‌ی 2 تا 2.5 متری میان یخچال فریزر، اجاق گاز و سینک، باید این نکته را در نظر داشت که اجاق گاز به هیچ عنوان نباید نزدیک پنجره باشد و برای خروج دود و بوی غذا باید از هود استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع فر آشپزخانه( فر توکار، فر برقی و…)

اهمیت فضا در دکوراسیون آشپزخانه استاندارد

  • فضاهای نگهدارنده

یکی دیگر از بخش‌هایی که اهمیت ویژه‌ای دارد فضاهای نگهدارنده در آشپزخانه است که محل قرارگیری مواد غذایی خشک و دیگر لوازم مورد نیاز است. این فضا بهتر است در کنار محل قرارگیری یخچال فریزر و نزدیک به ورودی آشپزخانه تعبیه شود؛ چرا که نه تنها تا لوازم ضروری مورد نیاز مانند مواد غذایی خشک، کیسه‌های نایلون، انواع دستمال و ظروف پرکاربرد مانند ظروف غذاخوری را در آنجا نگهداری کنید، بلکه همزمان می‌توانید از مواد غذایی داخل یخچال و مواد خشک نیز بهره ببرید.

یکی از موضوعات مهم در چیدمان دکوراسیون آشپزخانه این است که یخچال فریزر و مواد خشک نزدیک به اپن یا پیشخوان در نظر گرفته شوند که مواد غذایی یا هر وسیله‌ ضروری و پرمصرف دیگری را بلافاصله پس از خارج کردن از محل خود بتوانید روی اپن قرار دهید.

  • فضای کنار سینک و فضای کنار اجاق گاز

دو فضا در کل آشپزخانه اهمیت ویژه‌ای دارند. فضای کنارسینک ظرفشویی  فضایی است که خانم‌ها بارها‌ و بارها سراغ آن می‌روند؛ چرا که در طول روز نیاز دارند از ظروف مختلف استفاده کنند. این فضا باید خلوت باشد و تا بتوان از آن برای چیدن ظروف، تمیزکاری یا حتی قراردادن ماشین ظرفشویی استفاده کرد.

البته استفاده‌ بهینه از فضای آماده‌سازی یا تمیزکاری با اندازه‌ آشپزخانه‌ شما رابطه‌ مستقیم دارد؛ چرا که اگر آشپزخانه بزرگ باشد می‌توان ماشین ظرفشویی را در جای دیگری قرار داد یا از جزیره‌ها به عنوان فضای کافی برای کارهای آشپزخانه استفاده کرد.

فضای دیگر فضای خالی اطراف اجاق گاز است. استفاده‌ بهینه از این فضا نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. این فضا به هیچ عنوان نباید شلوغ باشد تا بتوانید به سادگی لوازم و مواد غذایی پخت‌وپز را روی آن قرار دهید و بعد از آماده شدن غذا بتوانید آن را در ظروف مورد نظر سرو کنید.

از آنجایی که این فضا کنار اجاق گاز قرار دارد پس بهتر است لوازم دست و پاگیر که با پاشیده شدن روغن نیاز به تمیزکاری دارند، روی آن نباشد. اگر بتوان کابینتی را نزدیک اجاق گاز و فضای کنار آن تعبیه کرد، دسترسی به ظروف و لوازم مورد نیاز راحت‌تر خواهد بود.

یکی دیگر از نکات مهم در این بخش این است که لوازم برقی کوچک و پرکاربرد مانند همزن، آسیاب برقی، تستر یا حتی چای‌ساز و قهوه‌ساز می‌توانند در نزدیکی این فضا قرارگیرند تا دسترسی به آنها ساده‌تر شود. با اینکه ادویه‌ها باید نزدیک اجاق گاز باشند ولی بهتر است فاصله‌ آنها با گرما مناسب و استاندارد باشد تا کیفیت آنها دستخوش تغییر نشود.

بیشتر بخوانید: چرا هود داتیس بخریم؟!

انواع چیدمان استاندارد آشپزخانه:

هنگام چیدمان لوازم آشپزخانه باید در نظر داشته باشید که باید امکان تردید به سادگی فراهم شده باشد، مواد غذایی و لوازم برقی و غیربرقی مورد نیاز بسته به میزان کاربرد به سادگی در دسترس باشند، شخص بتواند از سمت راست به چپ حرکت کند و لوازم بزرگ مانند اجاق گاز یا یخچال فریزر طوری قرار گرفته باشند که روی آنها تسلط کافی داشته باشید.

  • چیدمان خطی

آشپزخانه خطی یا تک دیواره که بیشتر در فضاهای کوچک یا آشپزخانه‌های کم‌عرض دیده می‌شود، ساده‌ترین حالت چیدمان وسایل آشپزخانه است. در این حالت لوازم آشپزخانه در کنار یک دیوار چیده می‌شوند و یخچال فریزر در سمت دیگر قرار می‌گیرد. البته باید در آشپرخانه اپن یا پیشخوان مناسب در نظر گرفت.

  • آشپزخانه L یا U شکل

در این نوع از چیدمان وسایل آشپزخانه، از دو یا سه دیوار برای چیدمان لوازم و قرارگیری کابینت‌ها و پیشخوان‌ها استفاده می‌شود. البته این نوع از چیدمان وسایل آشپزخانه بیشتر برای آشپزخانه‌های بزرگ است که حتی می‌توان فضای سرو غذا را با محیط کاری آشپزخانه جدا کرد.

  • آشپزخانه جزیره‌ای

اگر آشپزخانه‌ی شما فضای کافی و بزرگی دارد، می‌توان از طرح جزیره‌ای استفاده کرد. در واقع فضای جزیره‌ای می‌تواند در وسط آشپزخانه و برای کارهای مختلفی چون سرو غذا، آماده‌سازی مواد غذایی یا فضای دکوراسیونی مورد استفاده قرار گیرد.

  • آشپزخانه راهرویی

یکی از مرسوم‌ترین اشکال چیدمان استاندارد آشپزخانه به صورت راهرویی در دو طرف آشپزخانه و به صورت موازی روی پیشخوان است. در این حالت ماشین ظرفشویی، سینک و اجاق گاز در یک سمت و یخچال در طرف مقابل قرار می‌گیرد تا مثلث طلایی نیز شکل گرفته باشد.

بیشتر بخوانید: انتخاب فر مناسب برای آشپزخانه را چگونه انجام دهیم؟

نکات کلیدی برای دکوراسیون استاندارد آشپزخانه:

  • در هر موقعیتی، چه آشپزخانه‌ کوچک چه آشپزخانه بزرگ، فرقی نمی‌کند که از طرح سنتی یا مدرن استفاده کنید، مهم این است که در چیدمان اجاق گاز، سینک و یخچال فریزر قانون مثلث طلایی را رعایت کند.
  • فضای اطراف اجاق گاز، سینک و یخچال فریزر اهمیت ویژه‌ای دارد که از هر کدام باید بتوانید به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
  • نقش کابینت‌ها، قفسه‌ها و کشوها را در پیاده‌سازی ایده‌های جذاب برای دکوراسیون آشپزخانه نادیده نگیرید.
  • استفاده از فرش و گلیم یا کاشی و سرامیک با طرح‌های سنتی و قراردادن ظروف قدیمی نقش مهمی در چیدمان آشپزخانه ایرانی دارد.
  • دکوراسیون آشپزخانه می‌تواند به صورت خطی، L یا Uشکل، راهرویی و جزیره‌ای باشد.
  • محل قرارگیری یخچال فریزر و مواد خشک باید نزدیک ورودی باشد.
  • برای چیدمان آشپزخانه‌های کوچک به جای پیشخوان یا اپن می‌توان از میز تاشو یا متحرک برای جداسازی فضای آشپزخانه و اتاق نشیمن استفاده کرد.

برای اطلاع از جدیدترین محصولات داتیس از نمایشگاه داتیس دیدن نمائید

به اشتراک گذاری مطلب

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در google
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در print
اشتراک گذاری در email