آموزش طرز تهیه نان کلانه روی گاز و در فر (پیتزا کردی)

نان کلانه (Kelane) نوعی نان  بسیار خوشمزه و نازک که خاستگاهش در کشور کردستان می باشد. کلانه که مانند نان لواش است که از نان‌های محلی و سنتی استان کردستان محسوب می‌شود.

نان خوشمزه و مقوی کلانه در کشور‌های اطراف ایران هم طبخ می شود. کلانه در کشورهای دیگر به نام‌های متفاوتی شناخته می شود. مثلا در افغانستان به آن بولانی، در ترکیه گزلمه و در آذربایجان سبزله گوتاب می‌گویند.

این نان  به دلیل استفاده از نوعی سبزی بهاری، اغلب در فصل بهار طبخ می‌شود. پیچک  نام گیاهی محلی است که در فصل بهار در غرب کشور می‌روید و در این نان بکار می‌رود. این گیاه برگ‌های بلندی دارد که انتهای آن‌ها سفید رنگ است . طعمی تند و تیز مانند پیازچه دارد.  در این مطلب با طرز تهیه نان کلانه به دو روش با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: دانستنی های فر

طرز تهیه نان کلانه روی گاز

مواد لازم:

  • آب ولرم ⇐1/3 پیمانه
  • شکر⇐ 1 قاشق غذاخوری
  • مایه خمیر⇐ 1 قاشق غذاخوری
  • آرد سفید گندم ⇐ 300 گرم
  • شیر⇐ 1/4 پیمانه
  • نمک 1 قاشق چایخوری
  • زعفران دم کرده⇐ 2 قاشق غذاخوری
  • روغن مایع 1 قاشق غذاخوری
  • زرده تخم مرغ ⇐1 عدد

مواد میانی نان کلانه:

  • گیاه پیچک (یا پیازچه خرد شده)⇐ 300 گرم
  • زیره ⇐ 1/2 قاشق چایخوری
  • فلفل سیاه ⇐ 1/4 قاشق چایخوری
  • روغن حیوانی ⇐ 1 پیمانه
  • کره ⇐ 2 قاشق غذاخوری

دستور تهیه نان کلانه روی گاز

  1. برای تهیه خمیر، آب ولرم، شکر و مایه خمیر را در ظرفی ریخته و با هم مخلوط کنید.
  2. درب ظرف را بسته و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا مایه خمیر عمل آید و پف کند.
  3. آرد و نمک را در کاسه‌ای ریخته، مخلوط کرده و وسط آن را گود کنید.
  4. مخلوط مایه خمیر،دم کرده زعفران، روغن مایع و زرده تخم مرغ را وسط آرد بریزید. با دست مواد را مخلوط کنید تا خمیری حاصل شود که به دست نچسبد.
  5. اگر چسبندگی خمیر زیاد بود، کمی آرد به آن اضافه کنید. حدود ۱۰ دقیقه با دست ورز دهید تا خمیر صاف و یکدستی حاصل شود.
  6. روی خمیر را با پارچه تمیزی بپوشانید.  حدود ۳۰ دقیقه در جای نسبتا گرمی قرار دهید تا خمیر ور آید.
  7. روی سطح کار کمی آرد بپاشید. خمیر را به صورت گلوله‌هایی به اندازه گردو در آورده و روی سطح کار قرار دهید.
  8. روی خمیر‌ها را با پارچه بپوشانید. حدود ۱۵ دقیقه دیگر صبر کنید تا استراحت کنند. سپس خمیر‌ها را با وردنه پهن کنید تا نازک شوند.
  9. برای درست کردن مایه میانی، ۲ قاشق غذاخوری کره را در تابه‌ای روی حرارت ملایم اجاق ذوب کنید. سپس پیازچه را به آن اضافه کرده و چند دقیقه روی شعله ملایم تفت دهید.
  10. فلفل سیاه و زیره را به پیازچه اضافه کرده، هم بزنید و سپس حرارت اجاق گاز را خاموش کنید.
  11. از مایه میانی روی یک طرف خمیر‌های پهن کرده، بپاشید. نیمه دیگر خمیر را روی آن برگردانید،.سپس لبه‌های دو خمیر را با فشار شصت به هم بچسبانید.
  12. تابه‌ای از جنس چدن روی حرارت متوسط قرار دهید. صبر کنید تا کاملا داغ شود. بعد خمیر‌ها را در آن قرار دهید.
  13. صبر کنید تا یک طرف خمیر بپزد. زمانی که خال‌های قهوه‌ای روی آن پدید آمد، آن را برگردانید تا طرف دیگر نیز بپزد.
  14. پس از پخته شدن دو طرف نان، آن را در ظرف سرو قرار دهید. روی آن کره بمالید. کلانه را همراه با دوغ نوش جان کنید. 

نکته:حرارت زیاد باعث سوختن نان کلانه شده و حرارت کم باعث سفت و خشک شدن آن می‌شود. بنابراین در تنظیم حرارت برای پخت نان دقت کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای استفاده از فر برقی داتیس

طرز تهیه نان کلانه در فر

مواد لازم:

  • گیاه پیچک(یا پیازچه) ⇐1 دسته
  • ماست ⇐1 لیوان
  • تخم مرغ ⇐ 2 عدد
  • روغن مایع ⇐ 4 قاشق غذاخوری
  • جوش شیرین ⇐ 1 قاشق مرباخوری
  • بیکینگ پودر⇐ 2 قاشق غذاخوری
  • شکر ⇐ 2 قاشق غذاخوری
  • زردچوبه ⇐ 1 قاشق چایخوری
  • نمک ⇐ کمی
  • آرد ⇐ حدود 4 لیوان (به اندازه‌ای که خمیر به دست نچسبد)

دستور تهیه نان کلانه در فر:

  1. روغن، شکر، نمک و تخم مرغ را در کاسه‌ای ریخته و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند.
  2. ماست، زردچوبه، جوش شیرین و بیکینگ پودر را در کاسه دیگری مخلوط کنید.
  3. دو مخلوط فوق را باهم ترکیب کرده و هم بزنید تا یکدست شوند.
  4. به مایه فوق آرد اضافه کنید تا جایی که خمیری حاصل شود که به دست نچسبد.
  5. خمیر حاصل را در پلاستیک فریزر قرار دهید. به مدت ۴ ساعت در دمای محیط قرار دهید تا ور آید.
  6. پیچک یا پیازچه را پاک کنید. بشویید و در صافی بریزید تا آب اضافه آن خارج شود. سپس آن را خرد کنید.
  7. خمیر را پس از ور آمدن به صورت گلوله‌هایی به اندازه یک گردوی بزرگ درآورید.
  8. روی سطح کار کمی آرد بپاشید و خمیر‌ها را با وردنه پهن کنید تا نازک شوند.
  9. پیچک یا پیازچه خرد شده را رویسطح خمیر‌ها بپاشید. بعد خمیر‌ها را تا کنید و دو لبه آن‌ها را به هم بچسبانید.
  10. فر را روی حرارت ۳۰۰ درجه سانتیگراد گرم کرده و سینی فر را چرب کنید.
  11. نان‌ها را در سینی فر بچینید. با برس روی آن‌ها زرده تخم مرغ بمالید.
  12. سینی را به مدت ۳۰ دقیقه در فر قرار دهید.  سپس حرارت بالای فر را روشن کنید تا روی نان‌ها طلایی شود.

 

برای اطلاع از جدیدترین محصولات داتیس از نمایشگاه داتیس دیدن نمائید

به اشتراک گذاری مطلب

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در google
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در print
اشتراک گذاری در email