در این مطلب قصد داریم یکی از نان های سنتی شمال ایران، به نام نان کشتا را که مربوط به استان گیلان می باشد، به شما معرفی کنیم. البته این نان در شمال با نام های نان خرفه یا نان خلفه هم شهرت دارد.
بسیاری از شهرهای ایران نان سنتی مخصوص خودشان را دارند که هر کدام طعم ویژه ای دارد. از معروف ترین و محبوب ترین نان های سنتی ما ایرانی ها نان فطیر است که تقریبا در تمام نقاط ایران طبخ می گردد. به جرات میتوان گفت هر استانی در ایران از شمال گرفته تا جنوب نان محلی خاص خود را دارند. ولی ما نان کشتا با ظاهری شبیه نان تافتون و مزه ی کاملا متفاوت در بین این نانهای سنتی، را به شما توصیه می کنیم. با ما همراه باشید تا با طرز تهیه نان کشتا گیلان آشنا شوید.
دستور پخت نان کشتا گیلان
بیشتر بخوانید: 5 نکته کلیدی برای خرید آون توستر داتیس
مواد لازم
آرد (مخلوط آرد برنج و آرد سفید قنادی)⇐ 7 پیمانه
کدو حلوایی پخته و له شده ⇐ 2 پیمانه
تخم شنبلیله (کشتا دانه یا خرفه) پودر شده⇐ 2 قاشق غذاخوری
شکر⇐ به میزان دلخواه
مراحل طرز تهیه نان کشتا گیلان
مرحله اول
ابتدا کدو حلوایی را به صورت قطعات مکعبی به اندازه ی نسبتا بزرگ خرد کنید. آن ها را در قابلمه ای بریزید و به همراه نصف پیماه آب بپزید. با استفاده از قاشق، پوست کدو حلوایی را از آن جدا کنید. سپس کدوها را با استفاده ازگوشت کوب کاملا له کنید. در این مرحله می توانید شکر را به کدوهای در حال پخت اضافه کنید.
مرحله دوم
آرد، پودر تخم شنبلیله، نمک را با کدوهای پوره شده مخلوط کنید. در صورت نیاز مقدار بسیار کمی آب (تا حدی که خمیر تان عمل بیاید) اضافه و مخلوط کنید. خمیر به دست آمده را با دست خوب ورز دهید تا اندازه ای که به دست نچسبد. سپس آن را کمی چرب کنید و اجازه دهید به مدت 2 ساعت در هوای اتاق استراحت کند.
مرحله سوم
حالا زمان آن است که گلوله های کوچکی از خمیر (چونه) آماده کنید. بعد از ۱۵ دقیقه چونه ها را یکی یکی پهن کنید. گمج یا تابه ای گلی را وارونه روی اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس از این خمیر روی سطحی صاف مثل تخته که کمی آرد پاشیده اید اول با ضربات دو کف دست یا با وردنه به اندازه یک بشقاب پهن کنید. سپس آن را روی گمج داغ که روی حرارت است قرار بدید. بهتر است سرپوشی مثل در قابلمه را چند لحظه ای روی نان قرار بدید تا کمی بخار کند. به محض اینکه حباب هایی روی نان مشاهد کردید آن را برگردانید تا طرف دیگرش هم پخته شود. می توانید طرف دیگر نان را خیلی کوتاه روی شعله مستقیم گاز قرار دهید تا برشته شود.
مرحله آخر
بعد از آن که نان کشتا پخت آن را لای پارچه بپیچید. بعد از آن که خنک شد می توانید آن را بسته بندی کنید یا داخل ظرف در دار نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ بلدرچین مقوی برای مقابله با کرونا
نکات کلیدی طرز تهیه نان کشتا گیلان
♦ می توانید کدو حلوایی را قبل از خرد کردن پوست بکنید. اما پوست کندن آن بعد از پخته شدن آسان تر خواهد بود.
♦ اگر کدویتان آب داشت دیگر نیاز به اضافه کردن آب به مواد نیست.
♦ بهتر است قبل از استفاده از آردها ابتدا آن ها را الک کنید و بعد با سایر مواد خمیر درست کنید.
♦ ممکن است نان کشتا به آرد بیشتری نیاز داشته باشد. ولی سعی کنید آرد اضافه به خمیر نزنید تا خشک و کیفیت نان کم نشود.
♦ در لاهیجان نان کشتا را با تخم مرغ محلی، لوبیا چیتی و یا ماهی شکم پر سرو می کنند. همچنین آن را برای صبحانه، ناهار، شام و عصرانه می خورند.
♦ برای آن که نان کشتا بیشتر پف کند می توانید از یک قاشق خمیر مایه نیز استفاده کنید.
♦ نان کشتا را می توانید داخل تابه ی داغ (بدون روغن) نیز بپزید.
♦ دقت کنید هر چه نان کشتا نازک تر باشد خوشمزه تر خواهد بود.
♦ مقدار شیرینی این نان به ذائقه ی شما بستگی دارد. در نتیجه می توانید مقدار شکر آن را بسته به سلیقه تان کم و زیاد کنید.
♦ استفاده از گردو، دارچین یا شکر آسیاب شده داخل نان طعم فوق العاده ای به آن خواهد داد. برای درست کردن نان کشتا میان پر یا کشتای گردویی، ابتدا خمیر را روی دست پهن کنید، یک قاشق از این مواد را میان خمیر بریزید و بعد با وردنه آن را باز کنید.
♦ دقت کنید که نان کشتا را مانند سایر نان های صاف در یک جهت پهن کنید. مثلا اگر نان را در جهت عقربه های ساعت پهن می کنید، حرکت وردنه را برعکس نکنید. چون از پف کردن نان جلوگیری می کند.