در این مطلب با روش های مختلف طرز تهیه برنج آشنا خواهید شد. ابتدا بهتر است شناختی اجمالی به این گیاه پرمصرف داشته باشید.
آشنایی با برنج:
برنج گیاه علفی یکساله است که در مناطق گرم پر آب میروید. ارتفاع ساق برنج حدود 4/1 -1 متر بوده و برگ های آن باریک، دراز و نوک تیز هستند. میوه برنج که یک دانه برنج در آن قرار دارد را شلتوک نامند. خاستگاه برنج آسیاست. از روزگاران کهن در چین، ژاپن، هندوچین و هندوستان و پس از آن در جاوه، سیلان، اندونزی ، مصر، ماداگاسکار، برزیل، آمریکا و … برنج کشت میشود. در ایران نیز انواع برنج در مناطق شمالی و جنوبی مثل مازندران و خوزستان و حتی در نواحی گرمسیر فارس و اصفهان نیز برنج کشت میشود.
از نظر شکل ظاهری برنج به دو دسته تقسیم میشود. نوع هندی که دانه بلند و باریک و بسیار مرغوب است و نوع دوم، ژاپنی که دانههای گرد و ریز داشته و در ایران به نام برنج گرده معروف میباشد. در واقع برنج ایرانی در دسته اول جای دارد.
در ادامه و پس از این معرفی اجمالی، به سراغ انواع پخت برنج میرویم. ما در این مطلب درباره آموزش طرز تهیه برنج به روش های مختلف توضیحاتی خواهیم داد.
آموزش انواع پخت برنج با روش های مختلف
مرسومترین این روشها، پخت برنج به صورت آبکشی (دم کردن) و یا کته کردن است. گاهی نیز برخی افراد به دلیل کمبود وقت برنج را داخل مایکروفر یا پلوپز نیز میپزند. ما در مبحث آموزش انواع پخت برنج به روش های مختلف، هر چهار مورد را به شما آموزش میدهیم و درباره هر کدام به طور جداگانه توضیحاتی خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: اجاق گاز چیست و چه خصوصیاتی دارد؟ اجاق گاز ایرانی بهتر است یا خارجی؟
طرز تهیه برنج به روش آبکشی (دم کردن)
- برای پخت برنج به روش آبکشی، ابتدا برنج را چند مرتبه با آب ولرم بشویید تا آب برنج زلال شود.
- سپس برنج را به مدت 2 الی 3 ساعت داخل آب و نمک خیس کنید بهطوری که آب، تقریبا چهار یا پنج سانتیمتر بالاتر از سطح برنج قرار بگیرد.
- مقدار نمک به نسبت هر پیمانه برنج، نصف قاشق غذاخوری میباشد.
- حالا قابلمه مناسبی را پر از آب کرده و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید.
- آب نمکی که برنج را درون آن خیس کردهاید، خالی کرده و برنج را داخل آبجوش بریزید.
- چند دقیقه صبر کنید تا آب برنج به جوش بیاید، سپس یکی، دوبار آهسته آن را بههم بزنید و چند لحظه منتظر بمانید تا مغز برنج کمی نرم شود. (برای امتحان کردن برنج در این مرحله، یک دانه برنج را با نوک انگشت له کنید. اگر مغز آن زبر و خشک نبود می توانید آن را آبکش کنید.
- در این مرحله، برنج را در آبکش بریزید تا آب آن خارج شود.
- در نهایت 1 قاشق غذاخوری روغن مایع ته قابلمه ریخته و برنج را از آبکش داخل قابلمه بریزید و اطراف آن را با قاشق جمع کرده و به صورت مخروطی به سمت بالا بیاورید.
- درب قابلمه را با یک پارچه نخی و یا حوله تمیز پوشانده و آن را روی قابلمه قرار دهید و بعد قابلمه را روی اجاق با شعله کم بگذارید تا برنج دم بکشد.
- برای دو تا چهار پیمانه برنج حدود 25 دقیقه و برای چهار تا ده پیمانه برنج، 40 دقیقه زمان لازم است تا برنج تا دم بکشد.
آموزش طرز تهیه برنج به روش کته
- برای پخت برنج کته مثل روش قبل باید ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بشویید تا آب برنج زلال شود و بعد آب برنج را کاملا خالی کنید.
- برای هر پیمانه برنج، مقدار یک و نیم پیمانه آب اضافه کنید و به ازای هر پیمانه برنج، یک قاشق چایخوری نمک بریزید.
- برنج را به مدت 2 الی 3 ساعت خیس کنید .
- قابلمه را روی اجاق با شعله متوسط قرار دهید و پس از آنکه جوش آمد، نصف قاشق غذا خوری روغن مایع (برای 2 پیمانه برنج ) به آن اضافه نموده و هم بزنید.
- وقتی آب برنج کشیده شد، یکبار برنج را هم زده و سپس درب قابلمه را داخل یک پارچه نخی و یا حوله تمیز پیچیده (دم کنی) و شعله اجاق را کم کنید. تا به مدت 10 دقیقه (برای 2 پیمانه برنج ) برنج دم بکشد.
بیشتر بخوانید: مزایای اجاق گاز رومیزی چیست؟
روش پخت برنج با مایکروفر
- برای پخت 3 پیمانه برنج با مایکروفر نیز مانند دو روش قبل باید ابتدا برنج را خوب بشویید. در این روش نیازی به خیسکردن برنج نیست.
- بعد از شستشوی برنج، به آن نمك و روغن اضافه کرده و همان مقدار آبی که برای پخت کته استفاده میکنید روی برنج ریخته، ظرف را با اخرین قدرت مایكروفر یعنی 100 و زمان 15 تا 18 دقیقه برنج را بپزید.
- اگر بعد از اتمام پخت هنوز برنج آب داشت، بازهم همین کار را تکرار کنید. اما این بار زمان را کمتر انتخاب کنید تا آب برنج تمام شود.
- در این مرحله، میتوانید برنج را یک بار آرام هم بزنید و بعد درب ظرف را بسته و به مدت 13 تا 15 دقیقه، با قدرت 40 (کمترین قدرت مایكروفر) آن را بپزید.
- اگر قصد دارید داخل مایکروفر هر نوع پلو مخلوط مانند عدس پلو، لوبيا پلو و … درست کنید، باید مرحله دوم را با يک درجه قدرت بالاتر یعنی 60 انجام دهید.
- يكي از تفاوتهای برنج مايكروفری با برنج کته و برنج آبکشی این است که برنج مایکروفری تهديگ ندارد. پس به این نکته نیز توجه نمایید.
طرز تهیه برنج کته در پلوپز
- برای پخت برنج در پلوپز مثل روشهای قبل باید ابتدا برنج را خوب بشویید و آب روی آن را خالی کنید.
- به ازای هر پیمانه برنج باید یک پیمانه آب (+ یک پیمانه اضافهتر) به آن اضافه کنید. یعنی به ازای ۴ پیمانه برنج ۵ پیمانه آب و یا به ازای ۵ پیمانه برنج ۶ پیمانه آب که گرم یا ولرم بودن آب زیاد مهم نیست.
- روی آن نمک بریزید و اجازه دهید برنج خیس بخورد. باید بدانید که نوع مرغوب برنجهای ایرانی زمان بیشتری برای خیسخوردن لازم دارند. ولی برنجهای خارجی را مدت کمتری باید خیس کرد.)
- بعد از خیس خوردن برنج، آن را داخل پلوپز بریزد و روغن اضافه کنید و پلوپز را به برق بزنید.
- درب پلوپز را هم ببندید و تمام. اگر میخواهید برنج شما بهتر عمل بیاید، یکی دو بار وقتی آب برنج جوش آمد به آرامی با قاشق چوبی آن را بهم بزنید. اما دقت کنید زیرا زیاد هم زدن برنج باعث له شدن آن میشود.
نکات مهم پخت برنج:
- معمولا بعضی برنج ها برای پخت به آب بیشتری نیاز دارند و بعضی کمتر. وقتی برای اولین بار میخواهید برنجی را پخت کنید؛ چنانچه کته از آب در آمده زیاد نرم بود، بار بعد از مقدار آب کمتری استفاده کنید .
- برنج های دانه بلند خارجی که این روزها در بازار به فروش میرسند، به مقدار بیشتری آب برای پخت نیاز دارند. هیچ وقت نیز وا نمیروند و خیال کدبانوهای عزیز را هم راحت کرده است .
- برای تهیه تهدیگی غیر از برنج میتوانید وقتی آب برنج جمع شد، برنج را در ظرفی خالی کنید. ظرف آن را بشویید تا لعاب برنج باقیمانده در ظرف شسته شود. بعد روغن ریخته و از نان یا سیب زمینی و یا … برای تهدیگ استفاده کنید. سپس برنج را با کفگیر روی آن بریزید و دور آن را هم به سمت بالا جمع کنید تا به دیواره های ظرف نچسبد.
- برای پخت برنج در پلوپز، به ازای هر نفر یک پیمانه پلو پزی کافی است.