در این مطلب با طرز تهیه آبگوشت گندم آشنا می شوید. آبگوشت یا دیزی یکی از سنتیترین غذاهای ایرانی است. طوری که هر غیر ایرانی و گردشگری در سفر به ایران قبل یا بعد از قورمه سبزی حتما با این غذا آشنا خواهد شد.
برای تهیه آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی و حبوباتی مثل نخود و لوبیا، همینطور پیاز و سیبزمینی استفاده میشود. خوردن انواع آبگوشت در دو مرحله انجام میشود؛ در مرحله اول آب آن با تکههای نان خشک مخلوط میشود(به این کار ترید یا تلیت گفته میشود) و بقیه مواد آن با گوشتکوب خوب کوبیده شده (در این حالت به آن گوشت کوبیده میگویند). آبگوشت راهمراه با نان تازه، پیاز، سبزی خوردن یا ترشی سرو می کنند.
این غذای اصیل ایرانی انواع مختلفی دارد. مثل آبگوشت بزباش که در آن سبزی به کار میرود و شباهت زیادی به قورمه سبزی آبدار دارد. با ما همراه باشید تا با طرز تهیه آبگوشت گندم آشنا شوید.
طرز تهیه آبگوشت گندم مقوی مناسب برای پیشگیری از کرونا
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ بلدرچین مقوی برای مقابله با کرونا
مواد لازم:
گوشت ماهیچه گوسفندی: ۷۵۰ گرم (۵۰۰ گرم گوشت و ۲۵۰ گرم استخوان)
دنبه (چربی گوسفند): بین ۵۰ تا ۱۰۰ گرم
لوبیا سفید: نصف پیمانه
نخود: نصف پیمانه
گندم: نصف پیمانه
لیمو عمانی: ۳ عدد
روغن: ۴ قاشق سوپخوری
پیاز: ۲ عدد
گوجه فرنگی: ۳ تا ۴ عدد
سیب زمینی: 2 عدد (متوسط)
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
سیر خام: ۳ حبه
زردچوبه: ۱ قاشق مرباخوری
فلفل و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه آبگوشت گندم
ابتدا نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کرده، دو تا سه بار آب آن را عوض کنید تا به اصطلاح نفخ آن گرفته شود.
گوشت، دنبه، گوجه فرنگی، نخود و لبیا و گندم را داخل قابلمه بریزید و ۵ برابر حجم مواد به آن آب اضافه کنید. سپس سیر و پیاز را از وسط دو نیم کرده و داخل قابلمه بیندازید.
درب قابلمه را ببندید و شعله اجاق گاز را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید، سپس کف را با قاشق از روی سطح آب بردارید.
به مواد داخل قابلمه زردچوبه و فلفل اضافه کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشت و حبوبات با شعله ملایم اجاق بپزد. آبگوشت باید آرام آرام پخته شود تا بهنر جا بیفتد.
بعد از ۲ تا ۳ ساعت که مواد خوب پخت، سیب زمینیها را نصف کرده و همراه لیموعمانی ها داخل آبگوشت میاندازیم.
گوجه فرنگی نصف شده، رب گوجه فرنگی و ادویهجات را اضافه میکنیم و میگذاریم ۱ تا ۲ ساعت دیگر آرام با حرارت کم بپزد.
آبگوشت گندم خوشمزه و مقوی شما حاضر است. برای تهیه گوشت کوبیده، استخوان و آب را جدا کنید و مواد را خوب بکوبید. اما توصیه ما این است که آبگوشت گندم را شبیه سوپ میل کنید تا گندمها را خوب زیر دندان خود حس کنید.
بیشتر بخوانید: اجاق گاز رومیزی داتیس خوبه؟
نکات طرز تهیه آبگوشت
- ادویه مناسب برای آبگوشت همان زرد چوبه است ولی میتوان به آن کمی زعفران و زیره هم اضافه کرد تا طعم بهتری پیدا کند.
- بهترین گوشت برای تهیه آبگوشت، گوشت گردن است زیرا هم چرب است و هم بسیار ترد و لطیف و هم چرب باعث می شود طعم آبگوشت لذیذتر شود.
- خوردن برگ های تازه نعناع و پیاز در کنار آبگوشت باعث می شود هضم این غذا به دلیل پروتئین و چربی بالا راحت تر باشد.
- هر چه آبگوشت در مدت زمان طولانی تر و با حرارت کمتر پخته شود بسیار خوشمزه تر خواهد شد.
- مناسب ترین قابلمه برای پخت آبگوشت دیگ سنگی و بعد چدن و در نهایت قابلمه مسی است.
- آبگوشت غذای مقوی و سنگین است بنابراین بهتر است در وعده ناهار میل شود.
- خوردن یک استکان از ترکیب عرقیجات زیره و زنیان برای کسانی که دچار ضعف معده هستند بعد خوردن آبگوشت ضروریست تا باد و نفخ شکم را از بین ببرد.
خواص آبگوشت برای بدن:
آبگوشت به دلیل داشتن حبوبات که منبع غنی از پروتئین آهن و مس می باشد برای کسانی که دچار کم خونی می باشند بسیار مفید است. ترکیبات گوناگون و متنوع موجود در آبگوشت باعث شده این غذا دارای ویتامین های A، B و مواد معدنی همانند سلنیوم، فسفر، منیزیم،پتاسیم ، گوگرد، نشاسته ،آسپیرین و آنتی بیوتیک باشد و برای افراد لاغر بسیار مناسب است. علاوه بر این آبگوشت برای تقویت نیروی بدن، بهبود انواع زخم های و نیز برای رشد کودکان و تقویت ایمنی بدن جهت پیشگیری از کرونا بسیار کار ساز است.