آشنایی با نکات ایمنی در آشپزخانه

اگر سال های زیادی است که آشپزی می کنید و در این زمینه تجربه های فراوان دارید، باز هم دانستن برخی نکات ایمنی مربوط به آشپزخانه برای داشتن فضایی سالم و ایمن خالی از لطف نیست. نکات ایمنی در آشپزخانه خود را بدانید تا از بروز حوادث ناخواسته جلوگیری کرده باشید. رعایت نکردن نکات ایمنی در آشپزخانه می تواند این قلب تپنده خانه را به محیطی نا امن و خطرناکی تبدیل کند، پس دانستن و رعایت کردن برخی نکات خانه داری و ایمنی بسیار اهمیت دارد.

نکات ایمنی:

  • هرگز در آشپزخانه از گاز پیک نیکی استفاده نکنید، این کار بسیار خطرناک است. همچنین از این وسیله در محیط های سربسته به هیچ وجه استفاده نکنید.
  • احتیاط کنید روی روغن داغ، آب ریخته نشود، زیرا سبب مشتعل شدن و سوختگی می شود. اگر هنگام آشپزی روی شعله روغن ریخت و آتش گرفت، ابتدا شعله را خاموش، سپس با یک پارچه حوله ای مرطوب آتش را خاموش کنید. این عمل را در جهت مخالفی که خود ایستاده اید انجام دهید تا شعله به سمت بدن و لباس هایتان کشیده نشود. بگذارید ظرف کاملا خنک شود و سپس آن را بشویید.
  • همچنین از دیگر نکات ایمنی مهم در آشپزخانه، زمانی است که دچار مشکل گرفتگی سینک ظرفشویی شده اید و قصد استفاده از اسید لوله بازکن را دارید، که در این مواقع حتما باید جوانب احتیاط را رعایت کنید. حتما از دستکش و ماسک استفاده کنید و طبق دستورالعمل نوشته شده بر روی آن عمل کنید.

بیشتر بخوانید: چرا هود داتیس بخریم؟

  • برای پریز یخچال و لوازم برقی آشپزخانه به طور مجزا از محافظ الکتریکی استاندارد استفاده کنید.
  • برای فاصله یخچال تا دیوار پشتی مقداری فاصله به منظور تهویه هوا در نظر بگیرید.
  • یخچال را در مجاورت اجاق گاز قرار ندهید بهتر است. زیرا حرارت ناشی از شعله های گاز سبب گرمتر شدن محیط شده و این گرما برای یخچال بسیار مضر است، یخچال خود تولید حرارت می کند باید در جایی خنک قرار بگیرد.
  • از نصب کرکره یا پرده پارچه ای در نزدیکی اجاق گاز بپرهیزید این کار عواقب بسیار خطرناکی دارد.
  • مواد قابل اشتعال را در نزدیکی اجاق گاز قرار ندهید.
  • از باز گذاشتن پنجره ای که نزیک اجاق گاز است بپرهیزید، چرا که جریان هوا ممکن است شعله اجاق را خاموش کند و منجربه نشتی گاز شود.
  • بهتر است در آشپزخانه منزل خود حتما از هود آشپزخانه استفاده کنید، و به صورت مرتب آن را تمییز کنید تا تجمع چربی در آن منجربه آتش سوزی نشود.
  • هود علاوه بر تهویه هوای آشپزخانه، در تمیزی سقف آشپزخانه هم تاثیر بسزایی دارد. 
  • مواد شوینده را در کابینتهای دورتر از اجاق گاز قرار دهید و در مجاورت مواد خوراکی نباشند. 
  • ابزارهای تیز نظیر چاقو و ساتور و… را در جاییکه احتمال افتادن آن است، قرار ندهید.

نظافت آشپزخانه:

نظافت آشپزخانه بخشی از آشپزی است. نه تنها آشپزی و پخت و پز در یک آشپزخانه تمیز آسانتر است، بلکه وقتی سطوح و ظروف نگهداری مواد تمیز باشند، خانواده شما سالم و ایمن تر خواهند بود. برای ذخیره سازی بهتر مواد سالم و نظافت، به این نکات توجه کنید. قدری وقت صرف کنید تا این نکات ساده و اقدامات بازدارنده را یاد بگیرید تا بدانید چگونه آشپزخانه ای نظیف با درهم ریختگی کمتر داشته باشید. تمیز بودن را عادت همیشگی خود کنید تا هم در وقت و هم در هزینه ها صرفه جویی کنید.

نکات کلی:

  • در راستای رعایت نکات ایمنی آشپزخانه، هر چیز را در جای مناسب قرار دهید. برای نمونه، کشوی مخصوصی را داشته باشید که فقط در آن کاغذ آلومینیوم، محافظ پلاستیکی غذا، کیسه فریزر و کاغذهای روغنی را بگذارید. این اقلام باید همیشه در دسترس باشند و پس از هر بار استفاده دور انداخته شوند.
  • آمونیاک و مواد سفیدکننده را با هم مخلوط نکنید. زیرا این عمل باعث ایجاد گازهای سمی می کند.
  • لکه هایی که در آشپزخانه به وجود می آیند را بشناسید و هر روز چند دقیقه وقت بگذارید و آنها را تمیز کنید تا بعد دچار مشکل نشوید.
  • سعی کنید با خالی کردن و تمیز کردن سینک ظرفشویی کار خود را در آشپزخانه به پایان ببرید. قبل از این که بخوابید، ماشین ظرفشویی را روشن کنید و اول صبح آن را خالی کنید.
  • اسفنج بهترین منتشرکننده میکروبهاست. پس ترجیحا از حوله های کاغذی مخصوص آشپزخانه استفاده کنید که پس از نظافت سطوح دور انداخته می شوند و به طور کلی ضدآلودگی است.

روش های سریع نظافت:

  • برای تمیز کردن سریع قابلمه ای که غذا در آن سوخته، مقداری مایع ظرفشویی و آب در آن بریزید و آن را بجوشانید. سپس بگذارید تا مایع در قابلمه سرد شود. با این روش موادی که در قابلمه سوخته به آسانی از بین خواهد رفت.
  • وقتی غذا سر رفت و روی اجاق گاز ریخت، یک مشت نمک روی غذای سر رفته بپاشید. این کار دود ناشی از سوختن غذای سر رفته را هم کاهش می دهد. این کار همچنین باعث می شود که پس از خنک شدن اجاق گاز، مواد سررفته راحت تر تمیز شود. می توانید به نمک مقداری دارچین اضافه کنید تا بوی سوختگی را کاهش دهد.
  • برای تمیز کردن ماکروویو دو قاشق غذاخوری آب لیمو یا سرکه را با دو فنجان آب مخلوط کرده و در ظرف مخصوص مایعات ماکروویو ریخته و به مدت دو تا سه دقیقه با درجه حرارت بالا در آن قرار دهید. سپس با دقت ظرف را بیرون آورده و با حوله کاغذی، ماکروویو را پاک کنید. اگر لازم دیدید این کار را دوباره تکرار کنید تا کاملا تمیز شود.
  • برای برطرف کردن گرفتگی راه آب، نصف لیوان جوش شیرین را در آن ریخته و نصف فنجان سرکه سفید به آن اضافه کنید و راه آب را بپوشانید. بگذارید این مخلوط چند دقیقه کف کند، سپس ۸فنجان آب در حال جوش را در راه آب بریزید و بعد با آب فراوان آن را بشویید. پس از استفاده از این محلول از لوله بازکن های تجاری استفاده نکنید.
  • برای خوشبو کردن سطل زباله می توانید قطعات لیموترش را در آن قرار داده و هر چند روز یکبار آن را عوض کنید. برای تمیز کردن دستگاه زباله خردکن مقداری جوش شیرین در لوله آن پاشیده و دو قطعه یخ در آن بیندازید و آن را روشن کنید. سپس در حالی که دستگاه در حال کار کردن است، برای چند دقیقه آب گرم را باز کنید.
  • اگر محافظ پلاستیکی نان، در تستر شما آب شده است، با مقداری لاک پاک کن می توانید آن را تمیز کنید. قبل از این کار بگذارید دستگاه خنک شود.
  • دستگاه قهوه جوش را هر چند هفته یک بار با این روش بشویید. مخزن آب آن را با مقدار مساوی آب و سرکه سفید پر کرده و دستگاه را روشن کنید تا عمل دم کشی انجام شود. بعد این عمل را با آب خالی تکرار کنید تا دستگاه شسته شود. این کار را دوبار دیگر با آب تازه انجام دهید تا کاملا تمیز شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با اجاق گاز شیشه ای داتیس

  • در راستای رعایت نکات ایمنی در آشپزخانه، اگر فر شما دارای سیستم تمیزکننده خودکار نیست، مواد غذایی باقی مانده در آن را جمع کنید بعد اسپری تمیز کننده را داخل آن بپاشید و در آن را ببندید و بگذارید یک شب بماند تا ماده تمیزکننده اثر کند.
  • برای شستن شیشه بالای اجاق گاز آشپزخانه، نوعی ماده تجاری وجود دارد که مناسب این کار است. از یک اسکاچ پلاستیکی زبر برای از بین بردن آثار موادی که روی آن باقی مانده، استفاده کنید. شیشه را پس از پایان کار و به محض سرد شدن، برای جلوگیری از ساییده و خشدار شدن، تمیز کنید.
  • برای تمیز کردن دستگاه مخلوط کن، چند قطره مایع ظرفشویی را با آب گرم مخلوط و در آن بریزید. سپس در دستگاه را بگذارید و آن را روشن کنید تا تمیز شود. بعد آن را آبکشی کنید و اگر لازم بود دوباره آن را تکرار کنید. این روش را می توانید برای تمیز کردن غذاساز هم انجام دهید.
  • برای از بین بردن رسوبات آب بر روی شیر ظرفشویی، دستمال آغشته به سرکه را برای یک ساعت دور شیر آب ببندید تا جرمها را از بین ببرد. پس از آن با یک دستمال خشک آن را برق بیندازید.
  • برای تمیز کردن میله های اجاق گاز، نصف فنجان پودر ماشین ظرفشویی را داخل وان حمام بریزید و مقداری آب گرم روی آن بریزید. بگذارید میله های فلزی روی اجاق گاز برای مدت ۴۵ دقیقه در آن بماند، سپس آنها را آبکشی کرده و خشک کنید.

طرز تهیه محلولهای تمیز کننده:

  • یک سوم فنجان سرکه و یک چهارم فنجان الکل صنعتی را در بطری یک اسپری ۱ لیتری بریزید و بقیه آن را با آب پر کنید. این محلول را می توانید برای شستشوی شیشه ها استفاده کنید.
  • جوش شیرین خشک پاک کننده خوبی برای شیرآلات و فلز کروم است.
  • ماده خمیر مانند تهیه شده از جوهرلیمو و آب، تمیز کننده مناسبی برای ظروف چینی می باشد.
  • خمیری از مخلوط جوش شیرین و آب، لکه های قهوه را از بین می برد.
  • مخلوطی از مایه ظرفشویی سفید معمولی با آب، یکی از بهترین تمیز کننده های همه کاره است. می توان این محلول را در یک بطری اسپری ریخته و از آن استفاده کنید. لازم به ذکر است که مقدار مایع ظرفشویی نباید زیاد باشد چون در هنگام اسپری کردن کف زیادی تولید خواهد کرد.
  • برای تمیز کردن ظروف مسی از یک قاچ لیموترش که روی آن نمک پاشیده اید استفاده کنید.
  • محلولی از یک چهارم فنجان جوش شیرین و آب گرم، یک پاک کننده همه کاره خوب است.

بیشتر بخوانید: با محصولات داتیس ( اجاق گاز، فر توکار و…) بیشتر آشنا شوید

پیشگیری در آشپزخانه:

  • پاک کردن ریخت و پاش هایی که زیاد پیش می آید، نباید ما را غافلگیر کند.
  • بهتر است پس از هربار استفاده از فر آن را تمیز کنید. قبل از هربار استفاده از آن میله های جوجه گردان را روغن کاری کند.
  • هرچند وقت یکبار ظرفشویی را با آب داغ و مایع ظرفشویی پرکرده و وسایل آشپزخانه، البته وسایل ضدآب، را در آن قرار دهید. با این کار موادغذایی روی وسایل آشپزخانه خشک نمی شود و نظافت کار راحتی خواهد شد.
  • هر ۷ یا ۱۰ روز یکبار تمام موادغذایی را از یخچال خارج کنید و آن را با مقداری آب گرم و کف تمیز کنید. تمام دیواره ها و طبقات را پاک کنید سپس موادغذایی را به جای خود برگردانید. تاریخ انقضای تمام مواد را بررسی کنید و آنهایی که تاریخ گذشته هستند را دور بیندازید. مقداری جوش شیرین را در ظرفی درباز ریخته و در عقب یخچال جاسازی کنید.
  • ماهی یکبار تمام موادغذایی در قفسه ها را خارج کنید و با دستمالی نمدار آنجا را گردگیری کنید. مواد فاسدشدنی و تاریخ انقضای آنها را بررسی کنید و سپس مواد را در جای خود بگذارید.

برای اطلاع از جدیدترین محصولات داتیس از نمایشگاه داتیس دیدن نمائید

به اشتراک گذاری مطلب

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در google
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در print
اشتراک گذاری در email